torstai 22. elokuuta 2013

Junamatkustelua

http://www.bigfoto.com
Kesällä menin lasten kanssa junalla Tikkurilaan. Varasin liput hyvissä ajoin, kun VR:llä oli tarjous kymmenen euron lipuista kesälauantaisin. Kaikki meni hyvin, mutta varaustilanteessa tuli ilmoitus, että Kokkolasta on bussiyhteys Seinäjoelle ratatöiden takia. Hälytyskellot eivät soineet, mietin vain hankaluutta saada tavarat, pyöris ja lapset jouhevasti autoon ja perillä takaisin junaan.

Olin varannut itselleni.junasta invapaikan, eikä varausohjelma siltikään herjannut, että pitäisi ottaa yhteyttä asiakaspalveluun tai ettei yhdistelmä pyörätuoli ja linja-auto ei välttämättä ole mahdollinen. Vasta matkan alkaessa selvisi toiselta pyörätuoliasiakkaalta, että etukäteen olisi pitänyt sopia asiakaspalvelun kanssa taksikyydistä ja mahdollisesta avustamisesta.

Onhan kyseisistä asioista mainittu VR:n nettisivuilla, mutta ei esimerkiksi varauksen yhteydessä tai muutenkaan sellaisessa kohdassa, että tulisi tarkistettua se juuri varaustilanteessa. No, toisella kerralla olin viisaampi: paluumatkalle tilasin avustajat ja taksit koko rahan edestä.

Sitten se varsinainen junamatka. Tyhmä kun varasin itselleni invapaikan (invapaikka: neliö junavaunun lattiaa, jossa pöytä, sähköpistoke ja inva/lastenhoitovessa lähellä). Pyörätuoli oli epämukava pitkän matkan istumapaikka, kun selkänojaakaan ei voinut säätää ja kunnolla löhöillä. Paikka on samanhintainenkin, vaikka tuo istuimen mukanaan. Pyörätuoli olisi mennyt matkatavarana samassa paikassa ja olisi saanut istua paremmalla paikalla. tästä opin, että invapaikkaa ei kannata varata, jos pystyy siirtymään oikeille istumapaikoille.

Siis opetus junalla kulkemisesta:
  • ota yhteyttä asiakaspalveluun, jos joku asia mietityttää tai epäilyttää
  • ja vaikka kuika tympäisee jatkuvasti toitottaa liikkumisvaikeuksistaan, on nieltävä ylpeytensä palvelua saadakseen
  • varaa aina itsellesi istumapaikka - mieluummin samasta vaunusta invapaikkojen kanssa. Varoitus: samassa vaunussa kirkuvia lapsia ja isoja lastenvaunuja, ja siksikin ehdottomasti oma istumapaikka ja mahdollisimman kaukaa invapaikkoja jos mitenkään pystyt kävelemään
  • muista, että junaan voi ottaa mukaan oman avustajan eli saattajan, joka saa ilmaisen matkan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti