keskiviikko 28. elokuuta 2013

Celian äänikirjat

Tiedättehän, mikä on Celia? Celia on siis näkövammaisia varten perustettu kirjasto, josta voi "lainata" äänikirjoja. Äänikirjojen lainaamiseen ovat oikeutettuja muutkin lukemisesteiset kuin sokeat. 

En aluksi tiedostanutkaan tarvitsevani äänikirjoja, mutta pikku hiljaa tajusin, että olen vuosia lukenut todella vähän ylipäätään mitään. Luulin sen johtuvan laiskuudesta ja pienistä lapsista sekä lapsiin liittyvistä ruuhkavuosista, kunnes huomasin, että lukemisen vähyys johtuukin silmien väsymisestä ja keskittymiskyvyn nopeasta herpaantumisesta eli MS-taudin mukanaan tuomista oireista. Olin ennen innokas lukija, mutta lukemisharrastuksesta on huomaamattaan joutunut luopumaan. Sanomalehden tarkkaan lukeminen on ollut jo kauan liian isotöistä, että jaksaisin siitä lukea enää muuta kuin alkupään uutissivut, pilapirroksen ja televisio-ohjelmat. Kirjat olen suosiolla jättänyt aloittamatta muuten kuin lomilla ja sairaalavuoteella.

Image courtesy of thanunkorn
www.freedigitalphotos.net
Äänikirjat ovat erinomainen ratkaisu. Tosin kaikilla kirjoilla ei ole niin hyvää lukijaa, että se jaksaisi pitää kiinnostusta kuuntelemisessa yllä. Kuitenkin mm. Sofi Oksasen kirjat on pitänyt kuunnella kokonaan, samoin Nälkäpelin kaikki osat.

Jos haluaa hankkia äänikirjoja, on pyydettävä joko lääkäriltä tai toimintaterapeutilta lausunto lukemisesteestään. Ne toimitetaan Celiaan ja sieltä lähetetään kuuntelulaite ja ohjeita. Sitten Celian sivuilta voi hakea haluamaansa kirjaa, lainata sen ja odotella postin tuloa tai latauksen valmistumista. Nykyisin on mahdollisuus valita cd-levyn tai netin kautta ladattavan tiedoston, jota voi suoraan kuunnella lukulaitteella tai tallentaa muistitikulle tai -kortille. Lukulaitteessa on myös verkkokaapeliliitäntä (siihen en ole kuitenkaan perehtynyt). Itse pidän enemmän ladattavista zip-tiedostoista, kun ne saa itselleen nopeammin.

"Lainatut" levyt tai tiedostot pitää kuunneltuaan hävittää, eli niitä ei lähetetä takaisin. Palvelu on täysin ilmaista ja kirjat luetaan varmasti jokaista sanaa ja isbn-numeroa myöten. Onneksi laitteessa on kehittynyt kelaustoiminto, ja siksi mikään ei mene ohi vaikka kelaisikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti