maanantai 26. elokuuta 2013

Henkilökohtainen avustaja ja sen palkkaaminen

Minulla on ollut henkilökohtainen avustaja jo monta vuotta. Jos olisin tiennyt, kuinka isotöistä koko avustajan hankkiminen on, olisin varmaan miettinyt koko avustaja-asiaa kahdesti ennen kuin olisin alkanut koko ruljanssiin. Ensin piti tehdä työhallinnon sivuille työpaikkailmoitus, sitten koettaa valita kaikenlaisten hakijoiden joukosta muutama haastateltavaksi. Ja ihan mutu-tuntumalla valita hakijoista se yksi, jonka kanssa tekisi työsopimukset ja opettaisi talon tavoille. 

Hakijoissa oli viimeksi joukossa myös ulkomaalaisia Nepalista asti. Lieneekö mol:n sivut joko hakkeroitu tai avautuneet muuten kaikenlaisten nettisurffaajien tutkittavaksi? Sitten joukossa oli eräs onnenonkija Amerikasta, ja hänet olisi pitänyt palkata, jotta hän olisi saanut työ-, oleskeluluvan tai jotain Suomeen. Tokkopa olisi kauan pysynyt...

Henkilökohtaiselle avustajalle pitää ottaa myös lakisääteinen tapaturmavakuutus. Itse se pitää ottaa vaikka kaupunki sitten maksaisi siitä tulevat maksut ja vuosittain sitten vahvistaa ilmoitetut tiedot.

Uusien ja outojen ihmisten kanssa on aina aluksi enemmän työtä kuin heistä on apua. Parhaimmat avustajat lähtevät usein parempiin töihin tai alkavat yksityisyrittäjiksi, ja itse pitää vain sopeutua niiden muiden kanssa junailemaan edes jollakin tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti