torstai 29. elokuuta 2013

Autoveronpalautus1

Invalidi voi saada autoveroa takaisin autosta, joka tulee hänen omaan käyttöönsä ja rekisteröidään ensimmäistä kertaa Suomessa. Vaihtoehtona on ostaa uusi auto autoliikkeestä tai hankkia käytetty auto ulkomailta, jolloin ensirekisteröinti Suomessa toteutuu.


Image courtesy of smarnad /
http://www.freedigitalphotos.net

Minä olen tuotattanut kaksi käytettyä autoa Saksasta ja hakenut sekä saanut niihin Tullilta autoveronpalautusta. Ihan yksinkertaista haetuttaminen ei ole ollut, mutta ymmärtääkseni se on ollut kannattavaa.

Ensimmäiseksi tutkimme automobile.de:n sivuja ja etsimme sieltä budjettiin sopivan auton sekä muut ominaisuudet: halusin automaattivaihteiston, ilmastoinnin ja tähän jälkimmäiseen bensamoottorin. Tietenkään vuosimalli ei saanut olla viittä vuotta vanhempi. Kannattaa tutkia tullin sivustolta tai muista autontuontisivuilta eri merkin ja autoveron suhdetta. Ks. esim.
Vinkkinä kerrottakoon, että mersut, bemarit, audit ja muut kalliit autot ovat käytettynäkin kovemmalla verotuskohtelulla, koska vero lasketaan vastaavan uuden auton hinnasta. Autoveronpalautus voi olla maksimissaan 4770 euroa ja tämäkin vain automaattivaihteisessa autossa. Autoveronpalautusta voi hakea ennakkopäätöksenä, ja auton ostamisen jälkeen maksetaan ensin itse autovero, jonka saa sitten takaisin. Hakemukseen hankitaan lääkärinlausunto, ja siinä pitää olla maininta automaattivaihteisesta autosta, mikäli sellaisen aikoo hankkia.

Samalla otettiin selvää siitä, miten ja kuka hakisi auton, kun kielitaito on peruskoulun tasoa. Netti on täynnä erilaisia firmoja ja yksityishenkilöitä, jotka voivat hakea auton ja neuvotella myynnin. Kannattaa olla tarkkana niiden kanssa, ja parempi olisi luottaa muiden kokemuksiin (niitä on netissäkin, mutta suulliset ja tuttujen kokemukset ovat parhaimpia).

Sitten kun sopiva auto ja hakija sekä kumpaakin osapuolta tyydyttävä hinta myös hakemisen suhteen ovat kohdallaan, voidaan ryhtyä tuumasta toimeen. Hakuhinnassa pitää tietenkin ottaa huomioon se, miten hakija matkustaa autoa hakemaan ja muut juoksevat menot. Välittäjän on hyvä etukäteen neuvotella saksalaismyyjän kanssa asioista, jotka pitää ottaa selville ennen todellista kaupantekohetkeä.

Siirsimme sovitusti rahat pyydetylle pankkitilille ja jäimme odottamaan auton saapumista kotimaahan. Jatkan tätä blogia toisessa osassa, ettei postauksista tule liian pitkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti