tiistai 27. elokuuta 2013

Henkilökohtainen avustaja - tarvitsenko sellaista?

Aluksi oli vaikeaa ja kaikille piti selitellä, kun sanoin minulla olevan henkilökohtainen avustaja. Ja vaikka kuinka kokisin itse avustajaa tarvitsevani, mukana on noloutta, kateutta, häpeää ja katkeruutta - riippuen siitä, kenen näkökulmasta asiaa tarkastellaan.

Kuitenkin viiden vuoden aikana olen sisäistänyt sekä vammaisuuteni että avuntarpeeni. Kun kotitöitä ei jaksa tehdä, on niiden tekemiseen hankittava apua. MS-tauti on melko pirullinen sairaus, kun kyky yleensä huononee ajan kuluessa. Ensin jonkun asian tekeminen onnistuu helposti, mutta pikku hiljaa on myönnettävä vajavaisuutensa. Myöntäminen on vaikeaa, ja ennemmin tekee kaiken itse vaikka hampaat irvessä. Eräs totesikin, että MS-potilaat ovat oma rotunsa, ja ymmärsin täysin, mitä hän tarkoitti.

Sellaisen harhakäsityksen karsin avustajakandidaateilta heti alkumetreillä, että tarvitsisin avustajaa shoppailuun tai teatterireissuihin. MIHIN sitä niillä reissuilla tarvitsee, kun taksi vie ja myyjät ovat sillä töin? Enkä sitä paitsi edes pahemmin käy shoppailemassa saati teatterissa. Nettikauppoja on onneksi tullut vaikka mitä myymään pilvin pimein ja smartpost-automaatti on parin kilometrin päässä.

Avustaminen on sitä työtä, mitä tekisin, jos itse pystyisin: imuroimaan, kantamaan erilaisia asioita, kiipeämään tikapuille ja hakemaan eri asioita korkealta, luutuamaan, järjestelemään kaappeja - työstä käy sekin, että neuvoo ja mukana tekee, mitä jaksaa. Ainakin niinä päivinä, kun avustaja on käynyt, olen todella väsynyt.

Tietenkin avustaja on myös seurana. Sosiaaliset suhteet ovat aika heikoilla kantimilla, kun niitä ei jaksa pitää entiseen malliin yllä. Jos sattuu hyvä henkilö avustajaksi, hänestä voi saada kaverin vapaa-aikanaankin. Ja vielä parempi, jos avustajalla on lasteni kanssa samanikäinen lapsi. Tällä hetkellä on näin hyvä tilanne, mutta tiedän senkin, että kaikki hyvä loppuu aikanaan. Sen takia on nautittava siitä, mitä tällä hetkellä on niin kauan kuin sitä kestää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti