sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Muistamisen ja kirjoittamisen apukeinoja


Image courtesy of By Stuart Miles
FreeDigitalPhotos.net

Sairauteni on vaikuttanut käsin kirjoittamisen vaikeuksien lisäksi paljon muistamiseen, ja siksi käytössäni on ollut vuosikaudet Googlen kalenteri, kännykän muistikirja- ja muut muistutussovellukset. Vastikään uskaltauduin irtautumaan Nokian ikeen alta Samsung-merkkiseen puhelimeen, siis Androidiin, ja se on lisännyt Googlen hyödyntämismahdollisuuksia mm. kalenteri-, sähköposti- ja yhteystietosynkronoinnissa. Kingsoft Officella voi luoda ja muokata tiedostoja myös kännykän avulla ja ne voi tallentaa pilvipalveluun, kuten Dropboxiin.

Wifin ja wifi-skannerin käyttö auttavat käsittelemään tiedostoja digitaalisessa muodossa. Olen ostanut wifi-skanneri/tulostimen, ja ilmaisilla Paint.net-kuvankäsittelyohjelmalla tai PDFReader -ohjelman avulla voin kirjoittaa skannaamaani lomakkeeseen tietokoneella, kun käsin kirjoittaminen ei onnistu. 

Kelan ja verohallinnon lomakkeet voi täyttää ja tallentaa NitroPDF Readerilla eivätkä tiedot katoa niin kuin Adobella. Toinen ilmainen PDF-ohjelma on Foxit ja se on monikäyttöisempi esimerkiksi skannerin hallinnan suhteen. Paint.net-ohjelmallakin voi hallita skannattavaa kuvaa tai lomaketta tietokoneessa Acquire-komennolla (File > Acquire > From scanner or camera...). Lomake skannataan kirjoitetaan pdf- tai kuvankäsittelyohjelman tekstityökalulla tekstit, tallennetaan jos halutaan ja tulostetaan.

Lastpass on salasanojen järjestely- ja kirjautumisohjelma, joka helpottaa myös muistamista. Ohjelmaan luodaan ns. pääsalasana, jonka takaa löytyvät kaikki Lastpassiin tallentamasi salasanat. Ohjelmalla voi myös luoda turvallisia salasanoja vaadituilla asetuksilla, eikä niitä tarvitse varsinaisesti muistaa. Lastpassin voi asentaa selainlaajennukseksi, mutta voi myös kirjautua Lastpass-tilille miltä tahansa selaimelta ilman laajennusta. Premium-versio mahdollistaa tilin käytön matkapuhelimella ja liittämään siihen myös xmarks-kirjanmerkit. Muita Lastpassin ominaisuuksia ovat esimerkiksi automaattinen lomakkeiden täyttö, luottokorttitietojen suojaaminen sekä turvamuistiinpanot.

Evernotesta oli puhetta myös aiemmin toisessa blogitekstissä, mutta ohjelmaa voi käyttää helposti muistikirjana esimerkiksi salasanoille. Hyvä kauppalistaohjelma on Google Keep, joka muistuttaa käyttäjää myös paikkatiedon perusteella ja tuo kännykkään tallennetun kauppalistan esiin, kun menee kauppaan. Nämä täytyy tietenkin asentaa matkapuhelimeen ja antaa suostumus paikkatietojen tarkasteluun.

Google Keep on todella oivallinen muistamisen apukeino. Se toimii Google-tilin eli Gmail-tilin tunnuksilla. Sinne voi ottaa valokuvia muistin tueksi ihan mistä vain, liittää netistä kiinnostavia linkkejä, sanella muistiinpanonsa niin että ohjelma muuttaa ne tekstiksi, äänittää mitä vain, liittää tiedostojaan, muistojaan jne. Muistiinpanoilleen voi antaa tunnisteita, ne voi muuttaa eri värisiksi Post-It-lappujen tapaan, jakaa muistiinpanojaan muille, piirtää, arkistoida, tehdä luetteloita lisäämällä valintaruudut ja niin kuin edellä kerroin, lisätä aikaan tai paikkaan perustuva muistutus. Nämä ovat ainakin niitä ominaisuuksia, joita olen itse ohjelmasta löytänyt. Appsia päivitetään melko usein, ja se tuonee lisää ominaisuuksia jatkossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti