tiistai 16. helmikuuta 2016

Työkyvytön, työkelvoton vai mikä sitä oikein on?

Perjantaina 12.2.2016 päätös tuli kuin puskista. Ei ole ehtinyt vielä saada päätöstä postin kautta, vaan Kelalta tuli tekstiviesti-ilmoitus, että minulla on Kelan asiointipalvelussa viesti. Viestissä luki: "Teille on myönnetty työkyvyttömyyseläke 1.7.2016 alkaen. Jos haluatte, voitte hakea eläkkeensaajan hoitotukea..." Aloin heti suunnitella ja tutkia Kelan sivuilla hakemuksen vaatimia asioita, mutta jätin asian vielä muhimaan mieleeni. Kuinka toisen avun varassa sitä oikein onkaan? Millaisista asioista ei selviä yksin?

Tunne on hieman kaksijakoinen. Toisaalta mietin, että eläkettähän minä olen halunnut ja hakenut, mutta toisaalta mietin, oliko se näin helppoa ja oliko elämä nyt tässä. Lähetin hakemuksen vasta vuodenvaihteessa, ja lupasin toimittaa siihen tarvittavan b-todistuksen tammikuun loppuun mennessä. Kuitenkin olin turhan optimistinen, koska sain b-todistuksen työterveyslääkäriltäni vaatimat muutokset tehtynä vasta samaisena päivänä kuin näin, että hakemukseni on hyväksytty. Eihän sen näin pitänyt mennä... Nyt en ole varma, pitäisikö todistus toimittaa vai ei, kun kerran päätös on jo tehty. En tosin usko, että se mitään muuttaisi.

Toisaalta haaveilemani yrittäminen olisi nyt lähempänä toteutumistaan. Kuitenkin yrittäjäkurssi pitäisi ensi töiksi opiskella, koska olen ollut koko elämäni vain toisella töissä, joten yrittäjätietoutta ei ole 80-luvun lopun kauppaopistovuoden jälkeen karttunut. Aion kuitenkin toteuttaa suunnitelmani, meni syteen tai saveen, sillä eniten pelkään ihmiskontaktien ja arkirutiinien vähenemistä ihan aivojen toimintakyvynkin kannalta. En ole mielestäni täysin valmis jättämään kaikkea ajattelemista, miettimistä, tekemistä tai sosiaalista elämää taakseni. Sitä paitsi, rahallisestikin siitä olisi apua, ja elämään voisi sisällyttää ulkomaanmatkan jopa kerran vuodessa. Saisin ansaita kuitenkin vähintään takuueläkkeen verran, ja jopa hieman enemmän, ja se tekisi noin 10000 euroa vuodessa. Rahasumman käyttäisin täysin itseeni ja lapsiini, sillä eläkesummalla saan maksettua lainat ja muut maksut.

Mutta first things first ja ensimmäiseksi yhteys Suomen yrittäjäopistoon, ja maksan vaikka kurssimaksun itse, sillä uskon sen maksavan itsensä takaisin. Kun kurssilla on saatu tarpeeksi rohkeutta perustaa oma yritys, teen seuraavaksi sen. Markkinointinäkymiä pitäisi kartoittaa, tehdä tiedusteluja liikeideani tarvitsijoista jne jne jne.

1 kommentti: